Možná znáte server iFixit, prostřednictvím kterého se můžete podívat do útrob téměr jakékoliv moderní elektroniky. Technici této firmy si vzali do parády i nové MacBooky Pro. Byly rozebrány nové Macy Pro s 13-ti i 15-ti palcovými displeji. Zajímavé je, že vnitřnosti levnějšího 13-ti palcového modelu a nejvyšší verze modelu 15-ti palcového vypadají téměř identicky. 

Zajímavostí však je, že na zákaldní desce počítačů byl nalezen konektor, který není nikam připojen. Někteří tvrdí, že se jedná o konektor pro nouzovou záchranu dat z SSD disku. 

SSD disky jsou nyní pevně připojeny k základní desce, což sice umožnilo Applu zvolit tenčí design, ale nese sebou i dvě nepříjemnosti. První z nich je nemožnost upgradu takového disku. Druhým problémem je, že pokud vám odejde základní deska, spolu s ní se na onen svět vydají i vaše data. Pokud jsou spekulace pravdivé, přebývající konektor by mohl být záchranným člunem právě v případě, kdy budete chtít získat data z nefunkčního počítače. 

Možná byste nečekali, že u patnácti-palcového MacBooku Pro najdeme zcela odlišné chladící větráky. Jsou mnohem větší, než u 13-ti palcového modelu a jejich lopatky mají jiný design. 

iFixit dále zjistil, že ačkoli je mřížka reproduktorů především designovým prvkem, v některých místech se skrze ni dostanete až přímo k reproduktoru, takže nějaký význam má. Největší podíl zvuku však stejně vychází z nasávání chlazení na straně počítače. iFixit hodnotí opravitelnost výrobků. Dalo se čekat, že 15-ti palcový MacBook Pro dostane stejnou známku, jako jeho menší 13-ti palcový bráška. Skóre 1/10 dává jasně najevo, že nové MacBooky Pro jsou velmi těžko opravitelné. 

(obrazek)

18.11.2016