29.03 - 1.04 zavřeno

V interview pro The New York Times, se mohli čtenáři nedávno dočíst, že nově zvolený preziden USA - Donald Trump se nedlouho po svém zvolení dočkal telefonátu od generálního ředitele Applu Tima Cooka a spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese. 

Trump řekl Cookovi, že pro něj bude velkou výhrou, pokud dokáže Apple přinutit vyrábět jeho produkty v USA. Mnoho výrobků totiž pochází z Číny a Vietnamu, kde jsou ceny nižší. Trump si je jistý, že po iniciativách, které Apple povedou k domácí výrobě, se Apple nakonec rozhodne podpořit domáci průmysl. Jednou z těchto iniciativ má být rapidní snížení daní. 

Dle určitých zpráv jsme se navíc dozvěděli, že Apple už tuto variantu konzultuje s Foxconnem, což je jeho výhradní dodavatel a partner. Ředitel této společnosti Terry Gou však není nakloněn stěhování výroby do mnohem dražších USA. 

Apple je s výrobou v asii spokojen. Kromě nižších mezd tam má také výhodu jednoduché spolupráce s ostatními výrobci. Přecejen tam své produkty vyrábí mnoho předních firem. Můžeme jmenovat společnost TSMC, která na Taiwanu vyrábí procesory A-series pro iPhony, japonský Sharp, který vyrábí displeje do iPhonů, SK Hynix a Toshiba jsou zase společnosti specializující se na paměťové čipy. Trump se bude muset hodně snažit, aby Apple začal stavět továrny v USA a opustil své výhodné pozice na východě. 

(obrazek)

24.11.2016