Vypadá to, že společnost Qualcomm donutila Apple k používání výhradně jejich čipů výměnou za nižší licenční poplatky, což poškodilo ostatní konkurenční společnosti. K tomuto závěru došla FTC (Federal Trade Commision), což je americká nezávislá agentura pro ochranu spotřebitelů a hospodářské soutěže. Zároveň byla na Qualcomm touto agenturou podána žaloba. 

Musíme zmínit, že Qualcomm je světově největší výrobce procesorů pro smartphony a je zde velké nebezpečí vzniku monopolu. Svou strategií a chováním tato společnost znevýhodňuje ostatní výrobce mobilních čipů a právě tomu chce do budoucna FTC zabránit. 

Lidé ve vedení Qualcommu pochopili, že pokud by u Applu vyhrála jakákoliv jiná firma, velmi rychle by začala růst a pro Qualcomm by se mohla stát silným konkurentem. Proto se snažila Apple udržet za každou cenu. 

Tento soudní proces je posledním krokem po sérii antimonopolních šetření, kterými musel Qualcomm podstoupit během několika posledních let. Minulý měsíc dostal Qualcomm 850 USD milionovou pokutu od jihokorejské FTC za "neférový business model" a tvorbu monopolu. V únoru dostal za stejné chování Qualcomm pokutu i v Číně. Tehdy se částka, kterou musel Qualcomm uhradit vyšplhala k 1 bilionu USD. 

Qualcomm sám proti těmto postihům ostře reaguje a tvrdí, že tento poslední proces je založen na "chybné právní teorii". Zároveň se ohrazuje, že se nikdy nedopustil nekalého jednání prostřednictvím nepřiměřených licenčních podmínek. Jak to bylo doopravdy bude muset rozhodnout americký soud.(obrazek)

18.01.2017