Dne 26.04 otevřeno od 11.30

Vypadá to, že Apple do svých nových MacBooků integroval velmi rychlé SSD disky, protože na internetu se objevuje chvála z různých zdrojů a na různé modely. 

V jednom z případů magazín ComputerWorld měřil rychlost SSD disku v 15-ti palcovém MacBooku Pro a zjistili, že jeho rychlost je snad vůbec nejvyšší mezi počítači na trhu. Vypadá to, že Apple je v tomto směru daleko před konkurencí. Byla změřena rychlost 3.1 Gbps při čtení a 2.2 Gbps při zápisu. Apple v nových MacBoocích Pro použil tzv. PCIe/NVMe SSD disky, které poprvé použil již v roce 2015, jejich rychlost je však vyšší. Víceprezident společnosti IDC Jeff Janukowicz dokonce prohlásil, že Apple mezi konkurenty nevede pouze přechodem z HDD disků na SSD disky, ale také tím, že zvolil ten nejrychlejší. 

Z jiného zdroje jsme se dozvěděli, že ani menší a levnější modely nezaostávají. V tomto případě se jedná o MacBook pro s 13-ti palcovým displejem bez dotykové lišty Touch Bar. Testován byl benchmarkem QuickBench a konkrétně se jednalo o 256 GB PCIe SSD disk. Apple u tohoto modelu udává rychlos zápisu 2.1 GB/s a rychlost čtení 3.1 GB/s. Z grafu lze vidět, že nový MacBook tyto hodnoty ve většině měření splňuje. V jiném testu s názvem Blackmagic speed test tento stejný model dosáhl opět na 2 GB/s. Není nutno dlouze vysvětlovat, že takový SSD je opravdu výkonný a rychlý. 

(obrazek)

Mnoho uživatelů si myslí, že kvalitní SSD disk urychlí pouze bootování počítače a start programů, ti náročnější však vědí, že takový disk značně urychlí i další práci s velkými soubory. 

01.11.2016