Pokud se vyloženě nezajímáte o technologie displejů, asi nevíte, co jsou to IGZO displeje. Pro začátek bychom měli zmínit, že se jedná o zkratku čtyř polovodičových materiálů: indium, galium, zinek a kyslík, které budou použity v displejích nových MacBooků. Podle společnosti IHS bychom se MacBooků s těmito displeji mohli dočkat již v letošním roce. Podle předběžných zpráv to vypadá, že Sharp a Samsung začnou Apple zásobovat IGZO displeji zhruba v polovině roku 2017.

Ačkoliv se nejedná o úplně známou technologii, není to až taková novinka. Sharp začal s produkcí těchto displejů již v roce 2012, ale zatím se nedočkaly masového použití. Dle původních zvěstí se na trh měly MacBooky s IGZO displeji dostat již v roce 2014, ale to se následně nepotvrdilo.

Abychom v kostce osvětlili výhody této technologie, tak je nutno říci, že IGZO materiál má čtyřicetkrát lepší pohyblivost elektronů, než tomu je u stávajících LCD s aktivní vrstvou z materiálu a-Si. Pod lepší pohyblivostí elektronů si asi málokdo něco reálného představí, ale výhody, jako je nižší spotřeba energie, lepší citlivost na dotek, vyšší hustota pixelů, která následně vede k vyššímu rozlišení, to jsou věci, které mnozí uživatelé ocení a IGZO displeje je přináší.

Výroba a vývoj IGZO displejů jsou zatím poměrně nákladná záležitost, ale kromě již zmíněných výhod přináší i lepší jas displejů a do budoucna prý umožní i konstrukci tenčích displejů, což může přispět k celkovému zeštíhlení nových MacBooků Pro. 

Zatím to vypadá, že nové IGZO displeje poprvé uvidíme na další generaci MacBooků Pro. Podle analytiků společnosti KGI Securities bychom se ji mohli dočkat v druhé polovině roku 2017. Kromě IGZO displejů by se tato generace mohla chlubit i rychlejšími procesory Kaby Lake, které byly představeny v uplynulém týdnu.

(obrazek)

08.01.2017