V uplynulém týdnu se iPhone dočkal svých desátých narozenin. To je jedinečná příležitost abychom si připomněli jednotlivé generace a také zavzpomínali na novinky, které nám tyto telefony přinesly.

První iPhone byl Stevem Jobsem představen 9. ledna 2007 na výstavě Macworld 2007 v USA a první uživatelé nad ním mohli žasnout již během června téhož roku. Tento telefon byl revoluční kvůli několika základním aspektům.

(obrazek)

Musíme vzít v úvahu, že v roce 2007 ještě smartphony zdaleka nebyly tak rozšířené jako dnes. I když v tomto roce Google přišel se systémem Android, Nokia stále vládla především jednoduchými telefony (např. modelem 6300) bez operačního systému, i když své místo na trhu zaujímaly i PDA se systémem Symbian např. model E90. Parametry tehdejších hvězd trhu s mobilními telefony jsou při srovnání s dnešními telefony směšné. Pokud se podíváme například na HTC Touch, který byl představen v červnu 2007, uvidíme procesor s frekvencí 200 MHz! 2 MPx fotoaparát byl na tehdejší dobu luxus a dotykový displej s rozlišením 240 x 320 pixelů také nebyl žádnou ostudou.

Mezi takové telefony přistál iPhone jako elegantní zařízení s 3,5“ dotykovým displejem, vlastním operačním systémem iOS, který byl na tehdejší dobu opravdovým skvostem, výkonným procesorem od Samsungu s vlastním grafickým koprocesorem PowerVR a operační pamětí 128 MB. I vnitřní paměť byla na tehdejší dobu velkorysá – 4, 8 nebo 16 GB. Fotoaparát měl 2 MPx a baterie kapacitu 1400 mAh. Kromě všech těchto hmotných parametrů byl iPhone obrovským marketingovým cílem Applu a na jeho propagaci si dali velmi záležet. To všechno jsou důvody, kvůli kterým bylo během prvních 30ti hodin prodeje rozebráno na 270 000 iPhonů.

(obrazek)

Další generace populárního iPhonu na sebe nedala dlouho čekat. iPhone 3G byl představen 9. června 2008 v San Franciscu a jako hlavní výhoda tohoto modelu byla vyzdvihována podpora UMTS sítí a GPS navigace. V Hardwaru samotném se toho moc nezměnilo, procesor i operační paměť byly identické. Nabídka vnitřního úložiště se zmenšila na 8 nebo 16 GB. Přibylo nové barevné provedení v bílé. Operačním systémem byl iPhone OS 2.0.

iPhone 3GS byl prvním modelem, který nastartoval trend představování nových generací iPhonů v sudých letech a jejich vylepšených verzí s velkým S v letech lichých. I když při pohledu na model 3GS nejsou vidět žádné změny, tento model přeci jen dostal nový procesor s architekturou Cortex-A8 a frekvencí 833 MHz. Oproti modelu 3G měl taky dvojnásobnou operační paměť. Jednalo se o první iPhone, který byl schopen nativního nahrávání videa, i když kvalita byla velmi nízká.

(obrazek)

Po iPhonu 3GS přišel model čtvrté generace, který byl představen v červnu 2010. U tohoto modelu přišel významný designový skok ze zaobleného přístroje na telefon hranatého charakteru s ostřejšími hranami. Parametry tohoto telefonu už se začínají podobat těm, na které jsme zvyklí u novějších telefonů. iPhone 4 se chlubil 5 MPx fotoaparátem i IPS LCD Retina displejem, který však měl pořád zastaralý poměr stran 3:2. Novinkou byla dvojnásobná operační paměť 512 MB nebo baterie s kapacitou 1420 mAh.

Vylepšený model 4S z roku 2011 byl prvním iPhonem s hlasově ovládaným asistentem Siri, který vzbudil velkou pozornost a je nutno říci, že od Applu to byl krok do neznáma, který se jim vyplatil. Siri byla v průběhu let mnohokrát vylepšena a nyní se jedná o použitelný osobní asistent. Další novinkou byl poměr stran displeje 16:9, 8 MPx fotoaparát nebo podpora Bluetooth 4.0. Od prvního iPhonu se samozřejmě značně posunuly i paměťové možnosti (8 až 64 GB vnitřní paměti) a také operační systém iOS.

U páté generace iPhonu proběhly změny v otázce konektorů. Starý 30-ti pin byl vyměněn za nový Lightning konektor, který je používán dodnes. Novinkou byl také větší displej s úhlopříčkou 4 palce, procesor Apple A6 ARM v7 s frekvencí 1 GHz a dvěma jádry. Opět byla zdvojnásobena kapacita operační paměti.

(obrazek)

V roce 2013 byly nečekaně představeny iPhony dva. Jednalo se o model 5C a 5S. 5C byl iPhone určený pro méně movité zákazníky. Novinkou bylo polykarbonátové provedení namísto kovového šasi a také velké množství barevných variant. iPhone 5C byl ochuzen o některé funkce, aby jeho cenovka nemířila tak vysoko. Model 5S byl naopak jedním z dražších iPhonů, který se chlubil novým procesorem A7 a senzorem otisků prstů Touch ID. I on se prodával ve více barevných provedeních. K dispozici byly varianty šedá, bílá a zlatá. Je nutno zmínit, že i když se jedná o telefon z roku 2013, stále se dá koupit a na českých eshopech získal poměrně atraktivní cenu okolo 9 000 kč.

U šesté generace iPhonů jsme se dočkali dalšího zvětšování displejů. V září roku 2014 byl představen model 6 a 6 Plus. iPhone 6 je vybaven 4,7 palcovým displejem a větší model 6 Plus se dokonce pyšní panelem s úhlopříčkou 5,5 palců. iPhony 6 a 6 Plus se od sebe kromě velikosti displeje nijak dramaticky neliší. Oba jsou vybaveny procesorem A8, nabízí spektrum pamětí 16, 64 a 128 GB a 8 MPx fotoaparát. Designově se Apple od šesté generace začal spíše navracet k zaoblenějším modelům a již tradičně nabízí větší množství barevných provedení.

Modely iPhone 6S a iPhone 6S Plus opět dovolují volbu mezi dvěma velikostmi displeje, ale mnoho novinek nepřinesly. Dočkali jsme se změn v oblasti softwaru při přechodu na iOS 9, ale žádné velké hardwarové překvapení se nekonalo.

iPhone SE je telefon, který vybočuje z běžného označování iPhonů. Uveden byl v březnu loňského roku a jedná se o nástupce populárního modelu 5S.  Navíc je mu velmi podobný i vizuálně. Má ostřejší hrany a 4-palcový displej. Ve výbavě nechybí procesor Apple A9, 12 MPx fotoaparát ani 2 GB operační paměti.

(obrazek)

Nejaktuálnější generací iPhonů je iPhone 7 a iPhone 7 Plus, které byly představeny v září loňského roku. Opět si můžeme všimnout směřování designu k oblejším tvarům a dvou velikostních variant. Příjemným překvapením byla certifikace IP67, která značí dobrou voděodolnost. Větší model má navíc duální fotoaparát s dvěma čočkami. Pro mnohé uživatele byla u této generace nepříjemným překvapením absence jack konektoru. Ten je nyní nahrazován konektorem Lightning. Hardwarové parametry jsou na špičkové úrovni – čtyřjádrový A10 Fusion procesor, 2/3 GB operační paměti, 32/128/256 GB vnitřní paměti a pět barevných variant.

Viděli jsme, že iPhone nám během deseti let narostl a ztěžkl. Ze 135 gramů u prvního iPhonu jsme se dostali na 188 gramů u velkého modelu iPhone 7 Plus. Také displej se ze 3,5 palců posunul na 5,5 palců u modelů s přízviskem Plus. Obrovský posun lze vidět i u výpočetního výkonu, kdy jsme se z jedno-jádrového procesoru s frekvencí 412 MHz dostali na čtyřjádrový čip Fusion. iPhone urazil dlouhou cestu a doufejme, že ještě dlouhou cestu urazí. Letos by měl Apple představit „výroční“ model iPhonu a očekávání jsou vysoká. Někteří by rádi viděli telefon s edge-to-edge designem a zaobleným OLED displejem. Další doufají v přechod z hliníkového těla na tělo skleněné. Dohadů je mnoho, takže bude lepší si počkat, až s čím opravdu Apple přijde. Doufejme, že dalších deset let iPhonu bude stejně zajímavých, jako bylo těch deset uplynulých.   

13.01.2017