Dne 26.04 otevřeno od 11.30

Asi určitě znáte kanadskou společnost BlackBerry, jejíž mobilní telefony dlouhou dobu platily za nejvyužívanější firemní řešení pro jejich vysokou bezpečnost a spolehlivost. Jak čas plynul, tak BlackBerry ze svého trůnu posesedla, protože její výrobky zastínil nástup smartphonů, s kterými to bohužel BlackBerry neumí tak dobře. Nyní tato společnost hledá odvětví, kde by se mohla lépe realizovat. 

Jednou z oblastí, ve které to BlackBerry nyní zkouší jsou takzvané self-driving technologie. Podle agentury Reuters bylo dnes otevřeno nové centrum pro vývoj právě technologií autonomního řízení vozidel v Ottawě. Spíše se však jedná o rozšíření výzkumného centra QNX. 

Už v listopadu Blackberry ve spolupráci s University of Waterloo získalo povolení k testování autonomních technologií na veřejných komunikacích v provincii Ontario. Konkrétně BlackBerry spolupracuje s divizí Lincolnu - Ford. 

Ford by stejně jako Tesla nebo Uber velmi rád přišel s funkční technologií autonomního řízení vozidel. Je nutno uvést, že zatímco Uber i Ford jsou zatím ve fázi testování, Tesla už prodává vozidla plně vybavena self-driving technogiemi, jejich reálné použití je však zatím omezené. 

O Applu se ví, že se také snaží o vývoj self-driving platformy. Testování je však zatím v nedohlednu nebo je dokonale utajené. Pravděpodobnější variantou, že tento projekt byl zatím odložen k ledu, protože Apple zatím neučinil ani rozhodnutí, zda chce vyvíjet vlastní vůz nebo spolupracovat s již existující automobilkou. 

(obrazek)

19.12.2016