Asi jste v médiích postřehli zprávu o nedávné střelbě v Turecku, při které byl zabit ruský velvyslanec. Apple je nyní žádán o odemčení střelcova iPhonu 4s. Rusko dokonce oznámilo, že do Turecka pošle tým techniků, kteří budou mít za úkol dostat z telefonu důležité informace i pokud by Apple spolupráci odmítl, což se už v minulosti stalo a dá se očekavat, že se stane i nyní. 

Po loňském střeleckém útoku v San Bernardinu byl Apple žádán FBI o odemčení telefonů a odmítl. Důvodem prý je, že pokud by Apple vytvořil jakýkoliv nástroj, který by odemčení telefonů umožňoval, automaticky by se stal terčem mnoha kriminálníků a mohl by být velmi rychle zneužit. Po útocích v San Bernardinu prý FBI telefon nakonec odemkla především díky pomoci jiných firem a počítačových specialistů, nic zajímavého tam však nenašli. 

Obecně se předpokládá, že účelem útoku v turecké galerii byla destabilizace zlepšujících se vztahů Turecka a Ruska. Útočníkem byl 22-letý policista Mevlut Mert Altintas, který se pomocí svého policejního ID dostal do budovy galerie a tam zastřelil ruského velvyslance Andreie Karlova. Po útoku byl Altintas zastřelen tureckými bezpečnostními složkami. 

(obrazek)

22.12.2016