To, že nová dotyková lišta u letošních MacBooků přináší mnoho výhod, už víme, ale že vlastnictví nového macu právě s touto lištou může přinést i problémy, jsme se dozvěděli až nyní. Studenty práva na univerzitě v Severní Karolíně nyní překvapila nová vyhláška. Ti, kteří mají v plánu při skládání advokátních zkoušek používat nový MacBook Pro s Touch Barem, budou nuceni tuto vychytávku deaktivovat. 

Abychom byli přesní: Touch Bar nelze deaktivovat, ale lze nastavit do režimu "Expanded Control Strip", při kterém umožňuje pouze ovládání základních prvků - jas obrazovky, hlasitost a podobně. V tomto režimu není možné Touch Barem ovládat žadné další aplikace. Nikdo oficiálně nepotvrdil, z jakého důvodu jsou tyto požadavky nárokovány. Lze však předpokládat, že se tak univerzita brání proti možným podvodům ze strany studentů u zkoušek. 

Požadavek k deaktivaci Touch Baru prý pochází od společnosti ExamSoft, která vyvíjí software pro zkoušení studentů a zároveň brání přístupu k internetu a podobně. 

Univerzita v Severní Karolíně není jedinou zemí v USA, která k takovým opatřením přistupuje. V Kalifornii šli ještě dál a tamní komise oznámila, že pro složení letošních advokátních zkoušek nebude použití MacBooků s Touch Barem povoleno vůbec. Studenti si budou muset sehnat náhradní počítače a ti, kteří nařízení neuposlechnou a ke zkoušece s MacBookem vybaveným Touch Barem přijdou, dostanou 0 bodů.

(obrazek)

31.01.2017