Dne 20.04 závřeno

V dnešní době je výroba smartphonů a veškeré elektroniky mnohem rychlejší a přesnější, než tomu bylo před pár lety. Vývoj jde obrovsky kupředu, ale nesmíme zapomínat, že mnohdy ten samý tlak, který nás žene kupředu, může způsobit selhání, která mohou vést k obrovským problémům. Samozřejmě je řeč o velkému škobrtnutí Samsungu, kterého jsme byli svědky během několika uplynulých měsíců. 

Jak už asi víte, vlajková loď Samsungu - Galaxy Note 7 nepřinesla kýžené ovoce, ale naopak mnoho lidí rozhněvala. během léta a začátku podzimu bylo více než 100 uživatelů tohoto smartphonu velmi nemile překvapeno, když jejich nový telefon s poměrně vysokou cenovkou začal hořet nebo dokonce vybuchl. Samsung lidem telefony bezplatně vyměňoval, ale poté, co se stejný problém vyskytl i na několika vyměněných telefonech byl donucen produkci těchto zařízení ukončit. 

Nyní se vynořují různé možnosti, proč k tomuto problému došlo a kde Samsung udělal při výrobě chybu. Jednou z velmi propíraných variant je to, že Samsung při dnešních nárocích na tloušťku telefonu a velkou kapacitu baterie zvolil příliš velký akumulátor. Problém byl také v tom, že uvnitř Galaxy Note 7 byla Li-Ion baterie, která byla technologicky vyrobena tak, že byla náchylná na stlačení, protože v ní docházelo k dotyku určitých vrstev, které spolu reagovaly a baterii nadměrně zahřívaly, což způsobovalo výbuchy. To, že Note 7 okolo baterie neměl prakticky žádný volný prostor, který by zabraňoval přimo stlačování baterie (např. při stlačení telefonu v kapse), bylo patrně příčinou těchto problémů. 

Doufejme, že se Samsung ale i další výrobci poučí a do budoucna budou myslet na zdraví svých uživatelů. Další podobný prohřešek by i pro tak silnou společnost, jako je Samsung, mohlo znamenat existenční problémy. 

(obrazek)

06.12.2016