V poslední době se hodně mluví o vybuchujících Galaxy Notech 7 od Samsungu, tím překvapivější bylo, když k nám dorazily informace z Číny, které tvrdily, že podobné problémy mají i iPhony. 

Celkem bylo nahlášeno 8 iPhonů šesté generace, které prý samovolně vzplanuly nebo vybuchly. Apple provedl na těchto postižených zařízeních určité testy a následně prohlásil, že se nejedná o chybu ve výrobě iPhonů. Za vznícení nebo výbuchy prý mohlo fyzické poškožení telefonu uživatelem, následkem čeho smartphony mohly vzplanout. Asi se tedy nebude jednat o podobnou kauzu jako u Samsungu. 

Když se na věc podíváme ze široka, dá se říci, že každý smartphone s lithiovou baterií, které se dnes používají téměř všude může vzplanout. Šance je velmi malá, ale může se to stát. Statisticky je dokázáno, že jeden z milionu smarphonu s lithiovou baterií samovolně vzplane. Většinou je to však způsobeno padělanými nabíječkami, vystavením extrémním teplotám nebo právě fyzickým poškožením, které bylo příčinou vzplanutí v Číně. 

Celá otázka vybuchujích smartphonů je nyní palčivější a média jsou na ni mnohem citlivější právě kvůli problémům Samsungu. Pokud však budete používat originální nabíječky, nemusíte se ničeho bát. 

(obrazek)

07.12.2016