Tělo iPhonu 7 je stejně jako u mnoha dalších high-end smartphonů vyrobeno z hliníku. Jakým směrem se bude Apple vyvíjet dál? Nápovědou mohou být Apple Watch Edition Series 2.

Nové hodinky Edition nejsou vyrobeny ze zlata jako ty starší ale mají schránku ze speciální keramiky. I když je jejich cena pro běžné uživatele poměrně vysoká, dá se očekávat, že pokud se tento materiál osvědčí, Apple ho použije i u dalších výrobků. Příští rok bychom se tak mohli dočkat iPhonu 8 s keramickým tělem.

(obrazek)

Pro přechod od hliníku ke keramice u nového iPhonu 8 bychom mohli najít hned několik důvodů. Jedním z těch nejdůležitějších asi je dlouhodobá odolnost tohoto materiálu. Nerezová ocel i hliník jsou také velmi odolné materiály, ale jsou to tzv. materiály kujné, což znamená, že při nárazu se mohou zdeformovat. Pak dochází k aférám, kdy se smartphony ohýbají v kapsách a podobně. Taková situace by s keramickým tělem nastat nemohla.

Při dobrém zpracování je keramika odolnější a také nepodléhá poškrábání. Apple dobře ví o skvělých vlastnostech keramiky, a proto si výrobky z ní nechal ihned patentovat.

Pro smartphony může být keramika vyhovující také díky její další vlastnosti – dobře odvádí teplo. To se se zvyšujícím výpočetním výkonem a zahříváním tištěných spojů velmi hodí. Neméně důležitým aspektem hovořícím pro keramiku je i to, že tento materiál dokonale propouští rádiové vlny. První hliníkové iPhone měly právě s propouštěním signálu velký problém.

Zatím je keramika stále v plenkách. Apple Watch Edition Series 2 stojí nehorázné peníze, ale s dalším časem investovaným do vývoje tohoto materiálu a jeho zpracování může dojít k razantnímu zlevnění.  

13.09.2016