Možná si vzpomínáte, když jsme psali o tom, že pokud bude Trump zvolen novým prezidentem USA, bude se snažit donutit Apple vyrábět své výrobky na území USA, aby podpořil tamní ekonomiku. To byl jeden z důvodů, proč Tim Cook veřejně podporoval protikandidátku Hillary Clintonovou. Nyní je však po volbách a zdá se, že se situace mění tak, jak Trump předpovídal.

Foxconn prý plánuje velkou expanzi do USA. Zatím nebyly udány přesné informace, ale Foxconn jako hlavní dodavatel Applu by měl v USA zainvestovat 50 miliard amerických dolarů a zároveň vytvořit 50 000 nových pracovních pozic. Není jisté, že jestli u jednání s Foxconnem byl Trump, ale jeho aktivita k takovým rozhodnutím rozhodně přispěla. Trump dokonce Applu nabídl zvýhodnění v daňové oblasti, pokud se výroba do USA opravdu přesune. 

I když to pro Foxconn bude poměrně složité, protože veškeří subdodavatelé součástek, displejů a prakticky všeho, co můžeme v iPhonech najít, sídlí v Asii a zároveň bude muset platit mnohem více dražší pracovní síle v USA, než tomu bylo v Asii, asi se lidé na vedoucích pozicích v Applu nakonec rozhodli pro tento krok. Uvidíme, jak se tento postup vyplatí do budoucna. 

(obrazek)

07.12.2016