Asi jste už slyšeli o společnosti Tesla Motors, která se specializuje na výrobu elektromobilů a podle některých, je první společností, která dokázala vyvinout kvalitní a trvale použitelný automobil s elektrickým pohonem. Zatímco Apple stále zvažuje výrobu elektromobilů, Tesla koná. Nyní oznámila akvizici německé firmy Grohmann Engineering, díky které by měla zefektivnit proces výroby svých automobilů, především díky pokročilejší automatizaci. 

Grohmann Engineering, je společnost která zaměstnává asi 700 lidí, po akvizici Teslou však nabere dalších 1000 a svou zaměstnaneckou základnu více než zdvojnásobí. Je nutno zmínit, že Grohmann Engineering a Tesla Motors spolu již několik měsíců spolupracují, technický ředitel Tesly Straubel však usoudil, že mnohem větší efektivity spolupráce dosáhnou, pokud Tesla Grohman Engineering jednoduše koupí. 

Mnoho automobilů Tesla na našich cestách zatím nepotkáte. Jedná se spíše o exkluzivní záležitost, protože cena je nastavena dost vysoko. Tesla však má ambice stát se mainstreamovou automobilkou, a proto Tesla představila Model 3, který bude stát pouhých 35 000 USD. To je v přepočtu asi 840 000 Kč. V mnohých zemích jsou elektromobily podporované státem, takže po snížení ceny díky dotacím od státu může cena klesnou ještě mnohem níže. 

Apple je v této oblasti mnohem méně progresivní. I když chce vyvíjet vlastní self-driving technologii, která bude řídit za vás, stále se nemůže rozhodnout, zda chce vyrábět i své vlastní auto nebo jen spolupracovat s některými jinými automobilkami. 

(obrazek)

09.11.2016