I když se jedná o mezinárodní společnost pocházející z Holandska, asi ji většina z našich čtenářů nezná. Společnost NXP Semiconductors byla založena teprve v roce 2006, ale už nyní má zastoupení např. i v České republice. Jedná se o jednoho z hlavních dodavatelů komponentů pro Apple. Vyrábí NFC čipy a další důležité komponenty iPhonů i Apple Watch, které umožňují například bezproblémový chod služby Apple Pay. Vyrábí však i velké množství dílů pro digitální systémy automobilů nebo síťové prvky. 

Je známo, že nadnárodní gigant Qualcomm zásobuje Apple mobilními modemy pro některé modely iPhonu 7. Z důvodu rozdělení zdrojů při případných výpadcích dodavatelů Apple odebírá podobné modemy i od Intelu. 

(obrazek)

Nyní rostoucí společnost NXP koupil nadnárodní gigant Qualcomm za 47 miliard, ale protože se jedná o mladou a rostoucí firmu, mohlo by se mu to později vyplatit. Touto akvizí zároveň Qualcomm rozšíří svou uživatelskou základnu a zvýší své tržby. Do budoucnosti však nevidí nikdo z nás, takže na reálná čísla si budeme muset počkat. 

27.10.2016