Možná jste si všimli, že Google nedávno vypustil svůj nový smartphone Pixel s operačním systémem Android 7.1 a s ním také novou službu s názvem Google Assistant. Tato služba má být konkurencí Siri od Applu, která je tu s námi již šest let a jedná se prakticky o jediný masově používaný inteligentní osobní asistent a navigátor. Mluvilo se o tom, že asistent od Googlu bude více osobní a méně robotický. I Apple však na Siri stále pracuje a neustále se zvyšuje se její umělá inteligence. Na YouTube se nedávno objevilo velmi zajímavé video, ve kterém je přímé srovnání těchto dvou systémů na smartphone iPhone 7 Plus a Pixel XL. 

V sérii testů youtuber Marques Brownlee zaměstnává oba asistenty stejnými otázkami a my můžeme vidět jak si oba telefony s úkoly poradí. Tento test se snaží reprezentovat především každodenní použití a všední úkoly, které smartphonům zadáváme nejčastěji. Zajímavé je, že ve výsledku jsou Siri i Google Assistant na velmi dobré úrovni. Oba systémy odpovídají správně a úkoly plní takřka bezchybně. 
 

Rozdíly, které jsou mezi danými asistenty jsou způsobeny především tím, že umělá inteligence Googlu je založena na samotném vyhledávacím algoritmu Googlu, zatímco Apple využívá vyhledávacích algoritmů třetích stran, především se jedná o algoritmus Bing Search od Microsoftu. Pro vlastní porovnání si však určitě pusťte raději dané video a během deseti minut si velmi jednoduše uděláte obrázek sami, který z asistentů by vám sednul lépe.

24.10.2016