Fanoušci Apple netrpělivě očekávají MacBook Pro se dvěma displeji. V českých obchodech je tato tolik očekávaná novinka stále nedostupná. Není doposud jasné, zda si budou Češi tento model nadělovat pod stromeček.

Nový MacBook Pro byl představen v říjnu 2016 s tím, že bude dostupný v různých konfiguracích v průběhu listopadu. Po ohlášení této novinky se na stránkách této americké firmy objevila informace, že  přístroj bude dostupný během tří až čtyř týdnů. Oficiální obchod Applu tuto informaci uvádí, ale realita je v prodejnách bohužel poněkud jiná.

Novinku najdete v nabídce mnoha českých prodejců, nicméně nikde není skladem a není známa ani dostupnost produktu.

Rekordní poptávka

O novinku je v zahraničí enormní zájem, což potvrdil i marketingový ředitel Apple Phil Schiller. Přenosné počítače od Applu měly být jedním z trháků na českém trhu před Vánocemi. Otázkou je, zda bude dostupný alespoň v průběhu prosince.

Proč je tento model tak očekávaný? Jeho bezpochyby nejlepším vylepšením MacBook Pro je integrovaný druhý displej. Tenký OLED panel má lemovat celý horní okraj klávesnice. Apple jej nazval Touch Bar, je v něm integrovaná i čtečka otisku prstů. Slouží k ovládání hlasitosti, multimediálních funkcí, s tím, že se funkčnost bude měnit podle aplikací, které bude daný přístroj využívat.

Nebyl by to MacBook Pro, kdyby neměl také slušný výkon. Pohánět jej bude procesor Intel Core i5 s taktováním  2,9 GHz, v případě potřeby jej lze přetaktovat na 3,3 GHz. Chybět nebude ani 16 GB operační paměti a dedikovaná grafická karta AMD Radeon Pro 455 se 2 GB vlastní paměti. Ceny se liší podle konfigurace, začínají na 55 000 Kč u 13“ verze. 15“ verze bude stát okolo 87 000 korun.

(obrazek)

08.12.2016