OS X je moderní systém, na který nebyl dlouhou dobu vyvinut žádný virus, který by byl schopný prolomit brány ochrany společnosti Apple. Jednalo se o jediný operační systém, díky kterému jste měli svá data v naprostém pořádku a tento fakt trval několik let až do letošního roku.

Na druhou stranu - rozhodně není potřeba se o svoje data nějakým způsobem bát - společnost Apple velmi rychle a pohotově zasáhla, takže je všechno v pořádku. Jedná se o to, že společnost Malwarebytec objevila neznámý a neprozkoumaný kus malwaru, díky kterému může zmást samotného uživatele a celý systém - což nepůsobí příznivě.

(obrazek)

Nicméně proti této nepříjemnost byla velmi rychle a pohotově vydána záplata, která ji obnovuje, což je ideální a bleskové řešení ze strany společnosti Apple. Samotný vir pro OS X byl objeven poměrně náhodou a to prý jedním vývojářem jménem Thomas Reed, který pracuje jako vedoucí pracovních ve společnosti Malwarebytes.

Tento vir byl objevený přímo na stránkách Advanced Mac Cleaner a nejedná se o žádný program, jak si mnozí myslíte, ale o podvodný software s názvem Mac File Opener, díky který při vyčkávání na otevření souborů neprohledává, ale po otevření vyskočí okno, které upozorňuje, že samotný program neexistuje.

Tento falešný dialog a okno Vás přesměruje na stránky macfileopener.com, kde dojde ke stažení nebezpečné aplikace jako je Mac Adware Remover nebo Mac Space Reviver. Jedná se o nepříjemné aplikace, na které je potřeba si dát poměrně hodně velký pozor a vyhýbat se jim velkým obloukem.

Všechny tyto aplikace mají na druhou stranu nepochopitelně platné Apple certifikáty, díky kterým je můžete nainstalovat bez varování a nějaké velké kontroly o jaká data se jedná. Rozhodně si na výše zmíněné dejte velký pozor a aplikacím se opravdu vyhýbejte velkým obloukem.

16.09.2016