Dne 20.04 závřeno

Pokud někdo neznáte společnost OWC - celým názvem Other World Computing, tak se jedná o americkou společnost, která se specializuje na výrobu hardwarového příslušenství k výrobkům Apple. Její historie sahá do roku 1988. Bohužel, výrobky této společnosti zatím na pultech českých obchodů nenajdeme. Třeba se dočkáme časem. Důležité však je, že tato společnost dnes předvedla nový výrobek. Je jím tzv. Thunderbolt 3 dock, který vašemu MacBooku přidá dalších 13 portů.

Možná některé vystrašilo, že se Apple rozhodl do nových MacBooků integrovat pouze Thunderbolt 3 USB-C porty. Pro ty, kteří ke svému životu potřebují hromadu dalších protů je právě nové zařízení od OWC. Nové dokovací zařízení totiž přináší 5 USB-A portů, 2 Thunderbolt 3 porty, které zvládají pár 4K displejů, ethernet port i čtečku SD karet. Díky vysokému datovému toku portů Thunderbolt 3 novému doku stačí pouze jeden Thunderbolt 3 port ve vašem MacBooku pro připojení všech portů na dokovacím zařízení. Pro porovnání je nutno doplnit, že Thundebolt ve verzi 2 zvládal jen 5 zařízení zároveň. 

(obrazek)

Na doku nalezneme dva Thunderbolt 3 USB-C porty, které dokážou pracovat s maximální přenosovou rychlostí 40 Gb/s. Jak již bylo řečeno, je zde možnost připojení dvou 4K displejů s frekvencí 60 hz k doku nebo tři displeje s nižším rozlišením při kombinaci Thunderbolt 3 s DisplayPortem. Kromě USB-C portu jsou na doku i tradiční USB-A porty, kterých je celkem pět, takže by měly dokonale postačit pro připojení veškerých periferií. Dva z těchto portů dokonce umí rychlé nabíjení iPadů a iPhonů. 

Pro ty, kteří stále použivají drátové připojení k internetu, je přichystán gigabitový ethernet port. Dále nesmíme zapomenout na S/PDIF optický audio výstup, čtečku SD karet, která vám jednoduše umožní dostat fotky z vašeho foťáku do počítače, 3,5 mm jack konektor na sluchátka nebo mikrofon a FireWire 800 port pokud používáte některé ze starších Mac příslušenství. 

To všechno je k dispozici v poměrně malém balení, protože nový dok od OWC má pouze 20 cm na šířku a 10 cm na délku. Cena je stanovena na 279 USD, což je necelých 7 000 kč. Toto zařízení bude k dispozici od února 2017. Doufejme, že se brzy takové příslušenství v originální distribuci dostane i do České republiky. 

(obrazek)

03.11.2016