Na nedávno konané Apple Keynote bylo představeno poměrně hodně zajímavých novinek - kromě 9,7" iPadu Pro, který je vážně nadupaný a na který se v budoucnu jistě podíváme byla také představena dlouho očekávaná novinka – ano, byl představený iPhone 5 SE. Jedná se o vylepšení předešlé páté řady iPhone, tedy iPhone 5S, který je zřejmě nejoblíbenějším mobilním telefonem společnosti Apple.

A právě iPhone 5 SE má jít v jeho šlépějích a sama společnost Apple si od něj slibuje velké úspěchy a to hlavně díky tomu, že již iPhone 5 a iPhone 5S byly velmi oblíbené zařízení. V tomto článku se společně podíváme jaké jsou rozdíly mezi těmito zařízeními.

Co se týče samotného displeje, iPhone 5S a iPhone 5 SE mají stejnou úhlopříčku, nicméně nová verze má lepší generaci displeje. Rozlišení displeje a vlastně i celkové rozměry telefonů jsou naprosto stejné.

Pokud se podíváme na kameru a fotoaparát, zde najdeme již poměrně hodně citelné rozdíly. Nový iPhone 5 SE disponuje 12 MPx fotoaparátem - tedy stejné osázení jako můžete najít v iPhone 6S. A ano, fotí báječně! Co se týče nahrávání videa, iPhone 5 SE může oproti starší verzi nahrávat ve 4K a podporuje slow-mo funkce, které jsou velmi oblíbené na iPhone 6 a iPhone 6S. Aby novinek okolo fotoaparátu nebylo málo - iPhone 5 SE podporuje Live Photos a panoramatické fotografie až do rozlišení 63 MPx. Sami vidíte, že zde je novinek poměrně hodně a všechny jsou dokonalé.

Výkonem je iPhone 5 SE pochopitelně o několik dřív lepší jak jeho starší verze iPhone 5S. Například čip je v novém iPhone použitý A9, tedy stejně jako u nových iPhone 6 a iPhone 6S. Sám Apple řekl, že je iPhone 5SE 2x rychlejší co se týče CPU a 3x rychlejší v otázce GPU. Nový iPhone má také 2GB RAM a bude se prodávat ve verzi se 16GB a také 64GB. Bohužel 32GB verze vypadla.

Toto jsou základní a faktické novinky okolo iPhone 5 SE a jeho srovnání s iPhone 5S. Každá novinka je opodstatněná a hlavně poměrně výrazná. Uvidíme jaká bude jeho prodejnost až dorazí do prodejen v České republice.

01.04.2016