Jak jistě víte, operační systém v počítačích a noteboocích společnosti  Apple je postaven na unixovém základu a díky tomu můžete poměrně snadno a efektivně prodávat různé změny a efektní triky. Snadno můžete například zcela zneviditelnit vybranou složku, která bude stále bez problémů a bude přístupná systémovým nástrojům. To v praxi znamená, že bude bez problému zálohována systémem Time Machine. Nicméně běžný uživatel tuto složku rozhodně nenajde a hledat ji bude úplně zbytečně.

V tomto článku si názorně ukážeme, jak na pracovní ploše Vašeho zařízení s operačním systémem OS X vytvořit tajnou složku, kterou pojmenujeme například NEVIDITELNA_SLOZKA a ukážeme si jak ji elegantně skrýt.

Jakým způsobem vytvořit neviditelnou složku?

  1. Vytvoříme na pracovní ploše počítače se systémem OS X složku, kterou podle domluvy pojmenujeme NEVIDITELNA_SLOZKA a nakopírujeme do ni nějaký obsah – soubory.
  2. Následně otevřeme aplikaci s názvem Terminal.
  3. Zadejte tento příkaz "cd Desktop" a příkaz potvrďte stisknutím klávesy Enter.
  4. Dále to Terminálu zadejte příkaz "mv NEVIDITELNA_SLOZKA .NEVIDITELNA_SLOZKA" a opět potvrďte klávesou Enter.
  5. Hurá, hotovo - tajná složka na ploše je neviditelná a najdete ji pouze opět přes aplikaci Terminál, ale jenom za toho případu, že víte co hledáte a jak se daná složka jmenuje.

Pokud chcete trvale zneviditelnit danou složku na ploše zařízení se systémem OS X, vyměňte pořadí argumentů z bodu 4 - následně bude složka dohledatelná pouze a jenom jedním uživatelem a jak ji odhalit – na to se podíváme někdy jindy.

 

27.02.2016