Generální ředitel společnosti Huawei Richard Yu včera oznámil, že jeho společnost bude do budoucna velkým konurentem Applu a ke konci roku 2018 by jej dokonce mohli porazit. Huawei prý Apple předežene doslova krok po kroku, inovaci po inovaci. Příležist bude bojovat především na polích umělé inteligence, virtuální reality nebo rozšířené reality. 

Huawei nedávno představil dva nové smartphony, které jsou v podobné cenové kategorii jako iPhone a logicky by tak měly být jeho přímým konkurentem. Model Mate 9 s operačním systémem Android je téměř stejně velký jako iPhone 7. Má však 5.9-palcový displej a cenu 780 USD. Tento telefon bude k dostání také ve verzi Porsche Design, která se pyšní 2K zaobleným displejem s úhlopříčkou 5.5 palců. Jeho cena bude o dost vyšší - 1550 USD. Podle Yu se oba tyto telefony brzi dostanou na americký trh. 

Ve třetím kvartále Huawei prodal 33,6 miliónů telefonů, jeho tržby však neznáme. Apple za stejnou dobu prodal 45,5 milionů iPhonů. I přes problémy s modelem Note 7 však stále vede Samsung, který prodal 75,3 milionů smartphonů. Nejlevnějším telefonem od Applu je model iPhone SE s cenovkou 400 USD. Huawei šel o dost níže, protože jeho nejlevnější telefon vás přijde jen na 50 USD. 

Pokud budeme srovnávat operační systému, tak je nutno zmínit, že Android stále drží 87,5 % podíl na trhu a Apple se svým iOS má jen 12,1 %. Vypadá to, že má nyní kromě Samsung dalšího silného asijského konkurenta. 

(obrazek)

04.11.2016