Dne 20.04 závřeno

Před nějakou dobou jsme se dozvěděli, že novým bezdrátovým standardem, který nahradí Bluetooth 4.2 bude Bluetooth 5. Nyní je tato platforma k dispozici všem výrobcům moderní elektroniky. 

Nová generace Bluetooth přináší několik vylepšení. Pátá generace by měla mít až čtyřikrát delší dosah, takže zařízení mezi kterými jsou přenášena data nemusí být v blízkosti několika metrů. Určitých vylepšení jsme se dočkali i v otázce rychlosti. Bluetooth 5 je prý dvakrát rychlejší než předchozí generace 4.2. 

Oba tyto parametry jsou velmi zásadní a prakticky ty jediné o které u bezdrátového přenosu dat jde. Lepší dosah bude znamenat, že nyní bude možné pokrýt signálem Bluetooth celý dům i větší kancelářské budovy nebo dokonce výrobní haly či továrny. 

Kromě vylepšené rychlosti a dosahu má Bluetooth 5 i větší kapacitu přenášených zpráv a také určité technologie, které zabraňují rušení s ostatními signály, což je v dnešní době pro použití v technologicky vyspělých oblastech velmi důležité. 

Pokud vás zajímá, kdy si budete moct koupit první smartphone nebo jiné zařízení s novou generací Bluetooth, tak první zařízení s touto platformou by se mohly objevit na pultech obchodů již během následujících šesti měsíců. Příští generace iPhonu by tak měla určitě Bluetooth 5 disponovat. 

(obrazek)

08.12.2016