Apple včera představil již dlouho očekávané MacBooky Pro nové generace. Půjdou do prodeje ve 13-ti palcové a 15-ti palcové variantě. Na výběr budete mít z barevných provedení stříbrná a šedá. Nové MacBooky jsou opět tenčí a lehčí, než jejich předchůdci. Mají také větší trackpad a mírně přepracovanou klávesnici pro pohodlnější psaní.

Dostatečný výpočetní výkon by měl obstarat dvoujádrový procesor intel Core i5 s frekvencí 2.9 GHz s technologií Turbo Boost, díky které může jeho frekvenci zvýšit až na 3.3 GHz. Procesor bude pracovat s 8 GB operační paměti a k dispozici bude také 256 GB flash paměti.

15-ti palcová varianta se může pochlubit čtyřjádrem Intel Core i7 s frekvencí 2.6 GHz, která může opět díky Turbo Boost narůst až na 3.5 GHz. Ve výbavě je dále 16 GB RAM paměti a 256 GB flash paměti. Oba počítače prý dosahují až 2,3-krát vyššího grafického výkonu než jejich předchůdci. Větší MacBook pracuje s dedikovanou grafickou kartou Radeon Pro, zatímco jeho menší bráška si vystačí s integrovanou grafikou Intel Iris.

(obrazek)

Apple se velmi chlubil také novým displejem, který je prý nejjasnějším a nejbarevnějším notebookovým displejem současnosti. Oproti starším modelům prý jas i kontrast narostl o 67 %. Apple tvrdí, že tyto vylepšení nemají žádný vliv na spotřebu, použil totiž např. efektivnější LED diody a další úsporné prostředky. Nový displej ve výsledku spotřebuje o 30 % méně energie.

Hodně se mluvilo také o nových portech. Je nutno zmínit, že MacBooky Pro nyní disponují čtyřmi Thunderbolt 3 porty, přičemž kterýkoliv z nich může být použit pro nabíjení počítače. Apple oficiálně ukončil produkci MagSafe nabíjení pro MacBooky Pro. Skořepina MacBooků se chlubí novým designem a celokovovým provedením. Obě varianty jsou velice tenké. Třináctipalcový model má 14.9 mm a jeho větší bráška jen 15.4 mm.

Největší novinkou je samozřejmě tzv. Touch Bar dotyková lišta, kterou najdeme nad klávesnicí. Jedná se o náhradu funkčních tlačítek, ale poslouží také jako doplňkový ovladač pro některé aplikace. Další novinkou je Touch ID snímač otisků prstů, který je integrován v zapínacím tlačítku přímo vedle dotykové lišty nad klávesnicí. Pokud je jednou zaznamenán váš otisk prstu, jednoduše můžete MacBook zapínat, přepínat mezi uživatelskými účty nebo platit prostřednictvím služby Apple Pay.

Dočkali jsme se vylepšení také v oblasti klávesnice, která je nyní mnohem citlivější. Jak jsme již uvedli, nové MacBooky Pro mají větší Trackpady. U menšího 13-ti palcového modelu je větší o 50 % a u 15-ti palcového MacBooku Pro dokonce dvakrát větší. Reproduktory mají nyní dvakrát větší dynamický rozsah a lepší podání basů.

Na konec je nutno prozradit jednu z informací, která je pro mnohé uživatele stejně tou nejdůležitější a to je cena. Menší MacBook Pro s 13-ti palcovým displejem je možno zakoupit od 39 990 Kč, ale pokud se vám zalíbila varianta s Touch ID a dotykovým panelem, tak si připravte minimálně 55 990 kč. Za větší model s 15-ti palcovým displejem zaplatíte 73 990 Kč nebo 86 990 Kč, což rozhodně není málo.

28.10.2016