Podle analytické společnosti IDC stále roste podíl Applu na trhu s tablety. Je až k nevíře, že po tolika letech iPady stále ukusují z podílů ostatních firem. Konkrétně podíl Applu vzrostl z 19,6 % na 21,5 %, takže se stále drží před Samsungem, který z 16 % klesl na 15,1 %. Velký nárůst zaznmenal například Amazon, jehož podíl narostl z 1,5 % na 7,3 % a rychle se tak dostal před Lenovo nebo Huawei. 

Celkový prodej tabletů za čtvrtletí klesl na 43 milionů zařízení, to znamená meziroční pokles o 14,7 %. Z pěti zmíněných společností - Apple, Samsung, Amazon, Lenovo a Huawei, pouze Amazon a Huawei zaznamenaly nárůst prodejů. I prodeje Applu klesly o 6,2 % na 9,3 milionů. I tak si ale Apple vydělal více, protože jeho iPady jsou dražší. 

Bavíme se především o modelech ze série Pro. I tak ale modely Air a Mini stále drží asi 2/3 všech prodaných iPadů. Rozdíl mezi těmito tablety je především v ceně a výkonu. iPad Air 2 z roku 2014 používá proceosr A8X a model Mini 4 procesor A8. Apple navíc stále prodává model Mini 2 z roku 2013, který se chlubí procesorem A7. 

Na posledních představovacích akcích Applu jsme mohli vidět nové iPhony i MacBooky, ale nových iPadů jsme se nedočkali. Můžeme tak soudit, že Apple s představením nových zařízení čeká na jaro. 

(obrazek)

31.10.2016